Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Hasznosi, Cserteri vár

2011.09.29

Hasznosi, Cserteri vár 1.jpgA hasznosi (cserteri) vár romja a Mátrában, a Pásztóhoz tartozó Hasznos település felett, a Hasznosi-víztározó fölé magasodó 383 m magas sziklacsúcson található. A vár egy alsó és egy felső várra tagozódott, melyeket szárazárok választott el egymástól. A kis alapterületű várat a XIV. században a Rátót nemzetséghez tartozó Domokos építtette, aki a nádori tisztséget is viselte. A hasznosi vár urát Venczel, majd később Róbert Károly király is meglátogatták, barátságát keresvén a hatalmas Rátold nemzetségnek. A keletre fekvő, több mint hétszáz méter magas Ágasvárra épített korábbi erődítmény ez időre már nem bizonyult alkalmasnak a völgy ellenőrzésére, ezért sorsára hagyták és szerepét a Cserteri-vár vette át.

Hasznosi, Cserteri vár 6.jpgA Cserteri vár első írásos említése 1304-ben történik. Az 1300–1320 között épült vár, az Ágasvárral, Óvárral együtt a Kövecses-patak völgyében haladó mátrai hadiutat őrző három vár egyike volt. 1329-ben Castellanus de Hasnos néven említik. Ős birtoka volt a hasznosi vár a régen kihalt Hasznosi családnak, mely egyúttal Tarnak és Pásztónak is ura volt. 1454-ben a megerősített vár és a falu birtokosaként a Pásztói család van megemlítve. 1552-ben a falu az egri várnak adózott. 1552-ben harc nélkül török kézre került, Ali, budai pasa Eger felé vonuló seregei foglalták el. A török hódoltság alatt falait szétrombolták, de a vár visszafoglalását követően újra megerősítették.

Hasznosi, Cserteri vár 7.jpgA 15. században még jó állapotban volt, amikor a szomszédos várak már mind romokban hevertek. Többször cserélt gazdát, de rommá csak a 18. században vált. A mohácsi csatában az utolsó Hasznosiak elesvén, birtokaik leányágon más nemzetségekre szállottak, részben a kir. fiskus tette rájuk a kezét. 1720-tól kezdődően a Koháry, a Fáy és a Szalay családok, 1848 után az Almássy, Platthy, Zay, Orczy, Gosztonyi családok voltak a földesurak. A fokozatosan rommá lett vár köveit a lakosság építkezéseihez használta fel. Napjainkra maradványait teljesen beborította a növényzet, csak két magasabb falmaradvány emelkedik a lombok fölé. Ma már csak a palotaépület egyes falrészei és egy négyzetes torony alapjai látszanak.

Hasznosi, Cserteri vár 2.jpgA Várhegy keleti felén világos színű diatómaföld borítja a felszínt. Ezen a területen a kutatók több teknőspáncélt, ősszarvasfogat, cickányfélék és pelefélék csontdarabjait és egy őshörcsögfaj zápfogát találták meg. Ezek között egy eddig ismeretlen új hörcsögfaj is előkerült, melyet a lelőhely alapján Democricetodon hasznosensis néven írtak le.

Hasznosi, Cserteri vár 5.jpgA Várhegy 3 hektáros területe természetes sziklakert, ahol kora tavasztól késő őszig rengeteg virág nyílik (Erdei ibolya, korai kakukkfű, pusztai kutyatej, sárga kövirózsa, üstökös gyöngyike), de számos ritka fűféle és cserje is honos a meleg klímájú hegyoldalon. Ilyen a barázdált csenkesz, a réti perje és a kékperje. Egyéb lágy szárú növényfajok is megtalálhatóak: apró lucerna, bojtorjánfű, borsos varjúháj, csattogó eper, egyenes pimpó, édes csüdfű, keresztes galaj, magyar cickafark, mezei gólyaorr, Orlay-turbolya, orvosi székfű, sárga kövirózsa. A fa- és cserjefajok közül az akác, barkóca berkenye, cser, fagyal, hamvas szeder, iszalag, kökény, mezei juhar, mezei szil, varjútövis benge, vörösgyűrű som találhatóak a vár oldalában.

Megközelítése:

Pásztó-Hasznos főútján haladva a zold_sav.jpeg jelzést követve jutunk fel a szőlő-hegyre innen egy jobbra vezető ösvényen találjuk a zold_rom_jel.gifjelzést amin feljuthatunk a várhoz.

A felvezető út kocsival nagyon nehezen járható, a várhoz vezető ösvény a gaztól szinte járhatatlan, a vár elhanyagolt állapotban van, a gaz teljesen ellepte az egész várat.

Geocaching adatok

Hasznosi (Cserteri) Várrom és víztározó (GChasz)
Szélesség N 47° 55,633'
Hosszúság E 19° 45,314'
Magasság: 323 m
Megye/ország: Nógrád
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1428

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.