Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Magyaregregy, Máré vára

2011.05.28

Magyaregregy, Máré vára 4.jpgA Mecsek hegység északi erdőségei között megbújó Magyaregregy község közelében, egy 340 méter magas meredek csúcson találhatjuk meg Márévár kicsiny erődítményét.

A vár első említése 1316-ból marad fenn, de valószínűleg már az Árpád-korban létezett. Maga a várdomb a római kortól használt terület.

Az ásatások során nagyszámú leletanyag került itt felszínre.

Magyaregregy, Máré vára 3.jpg

A török 1543-ban elpusztította, de 1572-ben még őrséget tartott falai között. Egyes vélemények szerint Skóciai Szent Margit - Szent István királyunokája - nem Réka várában ill. Mecseknádasdon töltötte ifjúkorát a XI.század közepén, hanem itt, Máré várában.

A szabálytalan ötszög alaprajzúvár épülettömege kifelé zárt. A várudvarba mai is a középkori kapun, északfelől lehet bejutni. Balra, a keleti oldalon épült az egyemeletes palotaszárny.

Falmaradványainak felhasználásával egyemeletes, egyszerű épületet emeltek ahelyén, amelynek felső szintjére ugyanúgy homlokzat előtti egyenes falépcsővezet, mint a középkorban. Két kiállítása a vár történetét és a Keleti-Mecsek élővilágát ismerteti meg alátogatóval.

Magyaregregy, Máré vára 1.jpgA palota reneszánsz kőfaragványai; ajtó- és ablaknyílásai, kandallókerete Pécsett, a Reneszánsz Kőtárban tekinthetőek meg.

A várhoz a kulcsosház parkolójából folyamatosan emelkedő, körülbelül 600 m hosszú uton, kényelmes tempóban 30 perc alatt lehet feljutni.

 

 

Geocaching adatok

Egregyi piros út (GCMEFA)
Szélesség N 46° 13,537'
Hosszúság E 18° 19,224'
Magasság: 323 m
Megye/ország: Baranya
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+3V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=521

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.