Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Neszmélyi várrom

2012.03.20

Neszmélyi várrom 1.jpgKomárom-Esztergom megyében találjuk Neszmély települést, a Tatai kistérségben. A település az Ászár-Neszmélyi Borvidék központjaként híres napjainkban. Megközelítése a 10-es számú útvonalon lehetséges. Magát a települést 1216-ban, majd 1341-ben is említik. 1422-ben már a komáromi vár felé fizet vámot, városi rangra emelkedve.

Neszmélyi várrom 2.jpgKomárom és Esztergom között félúton maradt fenn egy plébániatemplom a XV. századból. Egyhajós építésű, tornya zömök, körülötte lőréses kőfal áll, ide menekült a lakosság a portyázó csapatok elől. Neszmélytől déli irányban található egy jelzés nélküli út, amely a Várhegyhez vezet. Itt találjuk a Kis- és Nagyvár lerombolt maradványait. Nagyon kevés információval rendelkezünk róla, régészeti feltárásokat még nem vezettek a területén. Egyetlen oklevélben említik, akkor is egy szerencsétlenség okán: 1439-ben Albert király a török ellen indulva vérhassal fertőződött meg és itt halt bele betegségébe. A szőlőhegyen emlékére nevezték el a Királykutat.

Neszmélyi várrom 3.jpgA Kisvár keletkezését az Árpád-korra teszik, amikor a földesurak és nemesemberek sorra emelték a megerősített szállásokat, birtokvédelemül. Feltételezik, hogy a Kisvárat elhagyó család nyugatabbra emeltetett egy Nagyvárat a hegy gerincére. A mély árkon átkelve eljutunk a belsővárhoz, ahol egy négyzetes alakú kőtorony állt valamikor. Egy másik árkon átkelve a külsővár dombjához jutunk el, itt csak egy toronycsonk maradt meg, más épület nem. A föld azonban rejthet még értékes leleteket.

Egy évszázaddal a templom építése után a török csapatok megtalálták Neszmély várát is, mely ekkora már teljesen idejétmúlt felszereléssel és erődítéssel rendelkezett, így könnyű préda volt a támadóknak. Amit a törökök nem romboltak le, ahogyan más várak esetében is történt, a helybéli lakosság hordta szét, mentségükre legyen mondva, lakóházak, melléképületek építéséhez, az építőanyag hiányt pótolva.

forrás: www.varwebaruhaz.blogter.hu

Geocaching adatok

Neszmélyi várrom (GCNROM)
Szélesség N 47° 43,839'
Hosszúság E 18° 22,024'
Magasság: 200 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1393

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.