Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Regéci vár

2011.04.19

Regéci vár.jpgA 624 méteres, vulkanikus sziklaszirten már 1285-ben vár állt. Építtetője nagy valószínűséggel az 1278 óta aktív Aba Amadé volt, és az ő birtoka 1307-ben.

Rákóczi-várként ismert, mert az ő idejükben élte fénykorát. A szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos hegyi várakhoz tartozott.

A rozgonyi csata után királyi vár, majd a Drugethek a birtokosai a faluval együtt. Zsigmond király ezt a várat is elzálogosította Brankovics György szerb despotának.

Regéci vár 420.jpgA XVII. századtól a Rákócziak tulajdonában volt, akik itt rendezték be birtokközpontjukat, itt őrizték levéltárukat. Sokat tartózkodott itt I. Rákóczi Ferenc. Özvegye, Zrínyi Ilona itt nevelte fiát, II. Rákóczi Ferencet ötéves koráig. A források szerint rendszeresen lakták A Rákóczi-szabadságharc bukását követően, a vár a császáriak dühének esett áldozatul, elpusztították, falait lerombolták, használhatatlanná tették, azóta rom.

Itt találkozik az Országos Kéktúra és a Zempléni-hegység jellegzetes túraútvonala, a piros jelzésű Rákóczi-turistaút, mely Sárospatakról indul, és a Füzéri várnál végződik.

Vár megközelítése Regécről két útvonalon lehetséges:

regeci-var-417.jpg

a község alsó részén, gyalogtúra útvonalon, aminek hossza 2400 méter

illetve gépkocsival, Regéc Háromhuta irányába eső végén, melynek hossza 2500 méter (gépkocsival a várig fel lehet menni, de az út utolsó szakasza nehezen járható, érdemesebb a gépkocsit a második parkolónál hagyni, és gyalog felmenni a várhoz kb.: 1000 méter a táv).

Szerkesztői megjegyzés:

A vár belépőjegy ellenében látogatható, kisállat bevihető.

Mind két útvonalat információs táblák jelzik a településen.

Geocaching adatok

Regéci vár (GCReVa)
Szélesség N 48° 22,697'
Hosszúság E 21° 20,648'
Magasság: 630 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=57

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.