Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Római őrtorony romjai, Leányfalu

Római őrtorony romjai, LeányfaluA limes a Római Birodalom védelmét szolgáló, a császárkorban létesített szárazföldi határvonal. Ennek részét képezte ez a rekonstruált őrtorony rom is. A négyszögletes alapú őrtornyot I. Valentinianus császár uralkodása alatt építették. Feltehetően a IV-V. század fordulója körüli években esett áldozatul a barbárok támadásának.

A Duna mentén erőd-rendszert alakítottak ki a mindig kiválót alkotó rómaiak: ezen castrumok (katonai táborok), mint Aquincum (a mai Óbuda), Ulcisia Castra (a mai Szentendre), Cirpi (a mai Dunabogdány), Solva (a mai Esztergom) között kisebb őrtornyokat építettek, ahonnan a hadiutat és a dunai átkelőhelyeket kémlelhették. A Leányfalu központjában felfedezett őrtorony végleges, hiteles feltárásához a benzinkút építési előkészületei kapcsán került sor, a leletmentés Soproni Sándor régész nevéhez fűződik.

Római őrtorony romjai, LeányfaluA római hadviselés a 4. században alakult át. A hadsereg nagyobb részéből mozgó csapatokat szerveztek. Idővel lecsökkent a határon állomásozó katonaság létszáma, és többé nem volt képes minden korábbi tábort megtölteni. Ezért új típusú épületeket és számos új őrtornyot emeltek. A megye és Budapest területén ismert 40 őrtoronyból legalább 28 ebben az időszakban, közelebbről Valentinianus uralkodása (364–375) alatt épült. Az egyik új típusú épület négyzetes alaprajza az őrtornyokéhoz áll közel, de alapterületük nagyobb (a korábbi 5–10 m-es oldalhossz helyett 18 m), és emiatt négy belső pillér tartja a födémet. A kerítőárok mellett kő kerítőfal is épült a tornyok köré. Ez az épülettípus – a saroktornyok hiánya ellenére is – inkább kis erődnek tartható, amelyben nem felváltott őrségek teljesítettek szolgálatot, hanem állandó (max. 20 fős) legénységgel látták el őket. Ilyen típusú kiserődből ötöt ismerünk Magyarország területéről, és ebből négy Pest megye területére esik. A Budapest, Római parti egészen új felfedezés, csak 2010 ben került elő. Kettő, a visegrád–lepencei és a leányfalusi látogatható.

Római őrtorony romjai, LeányfaluA négyszögletes alaprajzú őrtorony falai 1,5 méter vastagok, tört bazaltkőből épültek. Kívülről vékony kreítőfal, valamint feltehetően árok és sánc övezte. Ezeknek egy szakaszát mutatta be a rekonstrukció a főút felől. Bemutatott 20-50-70 cm-el felmagasított, egységes falkoronával kialakított falakkal jelenik meg. Belső terében négy négyzetes alaprajzú, faragott kváderekkel épített pilléralap emelkedik, melyek az emeletes torony belső födémét tartották, egyben segítettek áthidalni a belső fesztávolságot is. Bejárata oldalról, a középtengelyben nyitott kapuzaton keresztül nyílik. Küszöbe faragott mészkő lap. Bal oldali kávája mellé másodlagosan beépített római faragvány. A bejárati oldal sarkában három, emeletre vezető, kváderekből összeállított lépcsőfok helyezkedik el.

forrás: www.termeszetjaro.hu, www.muemlekem.hu

Geocaching adatok

Gyulai Pál Leányfalvája (GCLfal)
Szélesség N 47° 43,036'
Hosszúság E 19° 5,308'
Magasság: 122 m
Megye/ország: Pest
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+3V)

http://geocaching.hu/caches.geo?id=2796

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.