Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Somlói vár

2011.04.13

Somlói vár 012.jpegA Somlói vár (vagy Somló vár, Somló vára) Doba mellett található, a bazaltos Somló-hegy hegy északi oldalán, egy sűrű erdőben.
A várat régen nehezen lehetett megközelíteni, a déli oldal előtt egy nyolc méteres száraz árok található, mely egyik végén egy szakadékban, másik végén a hegyben végződik.

Somlói vár 027.jpegA vár alaprajza szabálytalan, belső tornyokkal és több udvarral ellátott. A népnyelv szerint a tatárjárás után emelt kővár volt. Írásos emlék azonban csak 1352-ben említi először, amikor Nagy Lajos király Csenik fia Jánostól elvette és Heim fia Benedeknek adta. Az okirat castrum Somlo néven regisztrálja. 1370-80 között királyi vár volt. A várat ezután elzálogosítás, pénzügyi gondok sújtották. 1495-ben a Szapolyai család tulajdonába került, akiktől még ebben az évben Erdődi Bakócz Tamás egri püspök vásárolta meg.

Somlói vár 091.jpegBakócz Tamás a várat teljesen rendbe hozatta, ami tekintélyes pénz emésztett fel vagyonából. A megfigyelő vár státuszú építményt szép olasz reneszánsz várkastéllyá építtette át. Egyházi rangjához híven a várban egy kápolnát létesített, miből addig hiánya volt az építménynek. A munkálatok során készültek a ma is látható faragott ajtó- és ablakkeretek és a kápolna tornya.

Megközelítése:
A várat a Kitaibel Pál tanösvényen haladva érhetjük el, ahol még nyolc állomással találkozhatunk, s tudhatunk meg fontos információkat.

Geocaching adatok

Somló-hegy és a Juhfark (GCJUH)
Szélesség N 47° 8,824'
Hosszúság E 17° 22,224'
Magasság: 416 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+2V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=308

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.