Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Sümegi vár

2011.05.15

Sümegi vár 3.jpgA vár már a XIII. század közepe táján megépülhetett, hiszen IV. Béla király lakott benne egy ideig a tatárjárás idején. A következő századok alatt folyamatosan bővítették. Ma a legjobb állapotban lévő magyarországi vár.

Szép sétaút vezet Sümeg legismertebb nevezetességébe, a várba. Maga a Vár-hegy is különleges látvány, hiszen szinte teljesen a síkságból emelkedik ki. A helyzetéből adódóan is jól védhető végvár, erősség lehetett.

Sümegi vár 1.jpgA várban múzeumot is berendeztek, melyben megismerhetjük a vártörténetét, a régi büntetések különböző módjait és eszközeit, valamintszablya- és kocsigyűjteményt láthatunk. A vár látványos rendezvények, várjátékok színhelye. 1994 ótaévenként az idegenforgalmi idényben a veszprémi Petőfi Színház művészeitartanak előadásokat a Sümegi Várszínház rendezvénysorozatánakkeretében.

Sümegi vár 2.jpgA vár hosszúsága 125, szélessége 80 méter. Észak-déli irányban fekszik, alaprajza szabálytalan sokszög. A külső várkapun belépve egy falszoros vezet a belső kaputoronyhoz, mely a várudvarra nyílik. A várudvarban láthatjuk Vetési Albert, Mátyás király diplomatája és veszprémi püspök 1990-ben elhelyezett emléktábláját.

Sümegi vár4.jpgA belső vár kapuja előtt farkasverem húzódik, valaha itt felvonóhíd volt. Az épületek egy részét befedték, így az északi részen lévő Köves-bástyát is (melyet 1554-ben Köves püspök építtetett) és az Öreg-tornyot is. A kapubástyáról az Udvarbíró tér felé letekintve láthatjuk meg a különös nevű Tarisznya-vár maradványait, mely nem volt önálló erődítmény, valószínűleg a városkaput védő torony volt valamikor.

Geocaching adatok

Sümegi vár (GCSMGV)
Szélesség N 46° 58,987'
Hosszúság E 17° 16,955'
Magasság: 243 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=587

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.