Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Szendrői Felsővár

2012.06.25

Szendrői Felsővár 03.jpgSzendrő település első említése 1312-ből ismert. A településen feltehetősen 5 várat építettek (Korai vár, Alsó vár/ Csáky kastély, Huszitavár, Németvár, Felsővár). Cselenfi Sándor fia János királyi várnagyot először 1355-ben említik, ekkor már állt a (korai) vár és a király kezében volt. A középkori vár korai történetéről semmit sem tudunk, bár az Anjouk 1355 előtt ritkán építettek várakat Magyarországon. E vár helye ma még ismeretlen: sem a Várhegyen, sem a későbbi Alsóvár helyén nem találtak a XIII.-XIV. századi rétegeket.

Szendrői Felsővár 01.jpgZsigmond király még a XIV. század végén a Bebek családnak adományozta a szendrői várat, s vele együtt az itt található birtokot is. A későbbiekben egészen a XVI. század közepéig számított ez a terület a család központjának. 1545-ben I. Ferdinánd sikertelenül próbálta meg elfoglalni az akkori Bódva völgyében fekvő várat, de húsz évvel később 1565-ben I. Miksa megszerezte és egyik bázishelyévé alakította át. 1578- 1582 között megépült a Bódva Nyugati partján az első olasz rendszerű erődítmény (téglalap alaprajzú, ötbástyás) A XVI. században kiderült, hogy az akkori Német vár helyét rosszul választották meg, ezért 1588-ban a Felső vár megépítéséhez Cristoforo della Stella olasz hadépítész tervei alapján. A Bocskai-felkelés és a Bethlen hadjárat idején se volt még kész a Felső vár. 1672-ben és a rákövetkező években az Alsóvárat elfoglalják, de a Felső várat még Thököly Imre se tudta bevenni 1692: villámcsapás elpusztítja a belső várat 1704-ben II. Rákóczi Ferenc kezére kerül a Felső vár 1710-ben maga II. Rákóczi Ferenc leromboltatta a várat.

Szendrői Felsővár 02.jpgA várat a '90-es évek derekán kezdték feltárni Tomka Gábor a Magyar Nemzeti Múzeum régésze vezetésével. A Szendrői Természetjáró Szakosztály tagjai valamennyien részt vettek önkéntes munkájukkal a feltárási munkálatokban. Nagy sajnálatunkra a feltárás abbamaradt de a látogatható a feltárt terület, így túrajelzést festett a szakosztály, hogy a romokat és a gyönyörű panorámát, minden erre járó megláthassa.

forrás: www.szendroitura.hu

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.