Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Szerencs, Rákóczi-várkastély

2011.08.23

Szerencs, Rákóczi-várkastély 3.jpgSzerencs várát egy középkori bencés kolostor helyén 1556-59 között építtette Némethy Ferenc. Reneszánsz kori formáját, mely mai képének is meghatározója, Rákóczi Zsigmond idején kapta. Az 1500-as évek közepén épült tégla alakú, kétszintes épület délnyugati sarkán torony állt, körben árok és palánk védte. Ezt hamar tovább bővítették háromtraktusú, majd zárt, belsőudvaros tömbbé.

Szerencs, Rákóczi-várkastély 4.jpgAz 1500-as évek közepén épült tégla alakú, kétszintes épület délnyugati sarkán torony állt, körben árok és palánk védte.
Ezt hamar tovább bővítették háromtraktusú, majd zárt, belsőudvaros tömbbé, elé pedig huszárvár épült.
A legfőbb építkezések közé tartozik a Rákóczi Zsigmond (1544-1608) idején elvégzett reneszánsz stílusú átalakítás.

Szerencs, Rákóczi-várkastély 2.jpgA faragott kőkeretes ablakok ma is láthatók. A török háborúk alatt több ostromot is megért a vár. A XVIII. század második felében a belső vár három tornyát lebontották, s csak a déli torony maradt meg. A Rákóczi-szabadságharcot követően új birtokosai megszüntették az épület vár jellegét; kastéllyá alakították. Az épület állaga jelentősen leromlott. Utolsó tulajdonosa a Szirmay család volt, egészen 1945-ig.

A vár ma

Szerencs, Rákóczi-várkastély.jpgA vár régészeti feltárását, és a külső vár rekonstrukcióját 1968-ban kezdték el. Erdei Ferenc szerencsi születésű építész tervei alapján 1979-ben kezdődött a belső vár helyreállítása. 1991. október 23-án adták át rendeltetésének a várkastélyt, amelynek egy részében ma szálloda és kultúrterem, másikban a Városi Kulturális Központ és a Zempléni Múzeum működik. Kertje védett.

Szerkesztői megjegyzés:

A vár gépkocsival megközelíthető, parkolás a vár elötti parkolóban.
Belépőjegyet csak a kiállítási, múzeumi részekre kell váltani.
Kisállat bevihető a vár és a várkert területére.

Geocaching adatok

Szerencsi Rákóczi vár (GCSZER)
Szélesség N 48° 9,674'
Hosszúság E 21° 12,146'
Magasság: 103 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+1V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=866

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.