Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Várpalota, Pusztapalota-Bátorkő vára

2011.08.23

Várpalota, Pusztapalota-Bátorkő vára 1.png.jpgVárpalotától északra mintegy 5 km-re, a Fajdas-hegység egyik völgyében meredek és szűk területű sziklacsúcson találjuk Ópalota vagy mai nevén Pusztapalota várának romjait.

A vár a 13. század végén vagy a 14. század elején keletkezhetett, amikor a hatalmas Konth család birtoka volt. 1271-ből származik két oklevél is, amelyben a Szalók nemzetség birtokmegosztásával foglalkozva szerepel a "Tikolföld a Várad erdővel" megjelölés. Ez arra utal, hogy valószínűleg ekkor már áll Bátorkő vára.

Várpalota, Pusztapalota-Bátorkő vára 5.jpgKönczöl Imre szerint annak az 1288-ban kelt oklevélnek, amely "castro Bacurku" néven említ egy várat, és egyesek szerint ez Bátorkő első okleveles említése, elmélyült elemzése után igazolható, hogy nem erről a várról van szó.

Bátorkőt először 1326-ban említik oklevélben, amikor a Csákok a hozzá tartozó falvakkal és birtokokkal együtt elcserélik más várakért Károly Róbert királlyal. Ez az oklevél meghatározza azt is, hogy a vár "Tykolfeldeu" területén áll.

Várpalota, Pusztapalota-Bátorkő vára 4.jpgEgy 1409-ben keletkezett oklevél említi meg Keszi Balázst, mint "castellánus castri Bathorkw alias curialis in Palotha", vagyis Bátorkő várának várnagya és Palota udvarispánja.

Bátorkő a török hódoltság idején pusztult el, és csak ezután kapta a Pusztapalota nevet.
Azt, hogy Bátorkő vára mikor pusztult el, nem tudjuk. Az utolsó okleveles adat 1559-ből maradt fenn.

Feltehetően a XVI. század második felében már elhagyatott volt, és így fokozatosan romba dőlt. A XIX. században villámcsapás érte, amikor állaga még inkább leromlott.

Megközelítése:

Várpalota, Pusztapalota-Bátorkő vára 2.jpgA várhoz jelzett turistaút vezet. Várpalota után, amennyiben az út járható, és a hadsereg nem zárja le a forgalom elől.

Az út bal oldalán, a piros_-_sav.png jelzést kell követni, amely becsatlakozik egy rövid szakaszon a piros_sav.jpeg jelzésbe, majd ismét a piros_-_sav.png jelzést követve megtaláljátok az utat a romhoz.

Érdemes végigjárni, közben fantasztikus sziklaformációk láthatók. Vezet a romhoz földút is Tésről, de ezt nem volt lehetőségem kipróbálni.
Számos jelöletlen út is vezet a közelben, így aki "toronyiránt" kívánja megközelíteni a romot, viszonylag fájdalommentesen megteheti.

Geocaching adatok

Bátorkő (GCbtko)
Szélesség N 47° 13,560'
Hosszúság E 18° 5,505'
Magasság: 379 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=552

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.